30-07-10

Feliz día de la Amistad !

A todos mis amigos y amigas (en Bélgica, Holanda, los Estados Unidos, Alemania, Inglaterra, Paraguay,....): FELIZ DIA DE LA AMISTAD!  Mocht het nog niet helemaal duidelijk zijn, vandaag vieren we in Paraguay de dag van de vriendschap. Een bijzonder groots gebeuren zo is me ondertussen duidelijk geworden, het schijnt na kerstmis en pasen één van de meest gevierde feestdagen te zijn. In het leven geroepen in 1958 door ene Ramón Artemio Bracho die vond dat er in onze wereld te weinig belang werd gehecht aan begrippen zoals vriendschap en loyauteit. ondertussen wordt de dia de la amistad in zowat alle Zuid-Amerikaanse landen gevierd, echter niet altijd op 30 juli. Maar hier dus wel, en dat hebben we geweten. Overal op straat kraampjes waar je vanalles kan kopen voor je vrienden, op het werk groet iedereen elkaar met twee kussen en felicitaties en de kranten staan er vol van. Vanavond zijn er op verschillende plaatsen in de stad grote fuiven, zoals o.a. de Bamvulcan waar wij waarschijnlijk naartoe gaan gaan. Superleuk dus. En dat wilden we onze kindjes natuurlijkk niet ontnemen. Nu hebben zij geen centjes om elkaar cadeautjes te kopen, dus hebben we iets anders gedaan: de voorbije dagen lieten we ze  schilderen en kleuren en met die gekleurde papieren maakten we,met origami, een soort van "doosjes". Die hebben we dan gevuld met lekkers: lekstokken, koekjes en snoepjes (gekocht met onze centjes :-) ). Dan moesten ze allemaal een naam "trekken" van iemand en met die persoon hun doosjes uitwisselen tijdens een heuse ceremonie met bijhorende knuffels en kusjes. Supershattig allemaal en ze waren in de wolken, de kindjes. Hieronder enkele fotootjes, van de doosjes, de groep, de uitwisseling, enz.... niets dan stralende gezichtjes, en zo zien we het graag!

doosjes.jpg
in een ronde.jpg
uitwisselen.jpg
milton.jpg
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Iets heel anders nu: ik vertrok naar Paraguay met een heleboel goede bedoelingen maar ook, met heel wat centjes die ik dankzij jullie allemaal had ingezameld (run for Paraguay, spinning for Paraguay, de cakeverkoop,...).  Nu ik ongeveer op de helft van 'mn verblijf ben hier (oh - wa gaat de tijd toch snel) is het tijd om te beslissen wat er met die centjes gaat gebeuren.  Awel: dat is het volgende:
1. Vanmorgen ben ik samen met de directrice op stap geweest naar verschillende electrozaken en ik heb er een grote ijskast én een elektrisch fornuis gekocht. Momenteel hebben ze een superkleine frigo die heel slecht sluit, met als resultaat dat het vlees bv. gewoon bewaard wordt in grote kannen water (bij temp van 34° buiten!)! Gekkenwerk dus. Bovendien hebben ze een gasfornuis maar.... geen geld voor gas..... De electriciteit wodt echter betaald door de overheid dus: een elektrisch fornuis is de oplossing! Beiden worden maandag of dinsdag geleverd. Toen we het daarnet aan Ali, de kokkin vertelden, begon ze te huilen van contentement. En wie mij kent weet wat dat betekent: ik dus ook ;-)
2. Een groot probleem van de kindjes hier is kledij. Ik liet al voor alle kindjes mutsjes maken toen het zo koud was. We gaan ook voor alle kindjes schoentjes kopen én T-shirts laten maken met het logo van het schooltje op.
3. Een deel van de centjes gaat gebruikt worden voor materiaal voor de kindjes (papier, potloden, verf, schriftjes,...) en voor speelgoed.
4. Wat ik nu al vaak doe is iets van eten meebrengen voor de kindjes! De guarderia krijgt van de overheid maandelijks een bepaalde hoeveelheid eten, amar dat is bijzonder beperkt. Zo moeten ze het stellen met 10 liter melk voor een hele maand, voor een veertigtal kinderen. Of met 40 eieren... Je hoeft niet gestudeerd te hebben om te weten dat dat veel te weinig is. Geld voor vlees is er al helemaal amper. En dus breng ik heel vaak gewoon eten mee van de supermarkt.
5. Tot slot... mijn laatste werkdag is 20 augustus, en dat is toevallig de "dia del niño", of de dag van het kind. Dan wordt er door ons een groot feest voor hen georganiseerd, met cadeautjes, spelletjes, taart... alles wat ze maar kunnen bedenken. Ik ben met de directrice overeengekmen dat ik voor hen die dag zo'n groot springkasteel ga huren, daar zijn ze naar het schijnt dol op, maar de school kanhet niet betalen. Het zalvoor mij ook een mooi afscheid zijn dan om hen te zien spelen en springen. (http://www.globoloco.com.py/ )
Voila, dat is het dan alweer! Ik ga genieten van mijn día de la Amistad, eerst een beetje gaan trainen in Nu Guasu en dan lekker gaan fuiven! Gotta LOVE Paraguay!!!

20:23 Gepost door Julie in Asuncion | Permalink | Commentaren (11) |  Facebook |

Commentaren

Awel dat vind ik nu eens een leuk geschenk voor die school ! Echt iets wat ze nodig hebben en nog jaren kan mee gaan . Is er geen betaalbare manier om rechttreeks naar die kindjes kleren op te sturen ? Wij droppen ze op het containerpark in de kleding containers , maar die belanden in de verkoop ginder ergens , heb ik me laten wijsmaken . Kan dit daar niet anders ?
ik vind het geweldig wat jij en je colega's daar doen !!

Gepost door: coach mario | 30-07-10

Super wat je daar allemaal ondertussen al hebt gedaan lieve schat !!!

Gepost door: Maarten | 30-07-10

Wow ! schitterend, je mag trots zijn op jezelf !!

Gepost door: Mams | 31-07-10

Lieverd,

Een bedenking (je kent je vader). Electrisch fornuis, goed en wel. Maar dat vergt pannen met heel platte bodem. Hebben ze die daar ook? Als je 'geblutste kasserollen" op zo'n electrische plaat zet heb je wel heel weinig rendement. Nu ja, als de overheid betaalt... Maar het leidt misschien wel tot een ontgoocheling als je een halfuur nodig hebt om een ei te koken in een (gebogen) steelpan die voor gasvlam bestemd is. Laat me asjeblief daarover iets weten.

Gepost door: paps | 01-08-10

Heel slim en praktisch, hoe je telkens plaatselijke bezwaren en regeltjes ontmijnt. Céline, Michiel, Mieke en ikzelf kijken naar je op. Wat jij doet is zoveel meer dan maandelijks enkele luttele sesterciën storten op de rekening van een of andere ngo.

Gepost door: paps | 01-08-10

Wel, dat kwam ook bij mij op: ik heb hier nog een hele zolder met jongenskleren staan, waar ik eens moet induiken als ik veel goesting heb. In plaats van het één of andere container te kieperen, zou ik veel liever hebben dat ik weet dat het terechtkomt bij mensen die het ECHT nodig hebben. Kan jij zo niks bedenken om één en ander te verzamelen en het dan naar Paraguay te laten opsturen?

Gepost door: Sandy | 01-08-10

Mooie besteding van het geld, 10 liter melk is hier al op een week op met 3 kindjes, onvoorstelbaar hoe ze daar moeten leven.

Gepost door: wendy | 01-08-10

@Allen: bedankt vooor de reacties en ook de superlieve intenties van velen om zaken op te sturen. Ga jullie helaas moeten ontgoochelen: Paraguay is corrupt. zo corrupt als het groot is. Ze bedriegen je waar je bij staat, en halen alles wat niet vast zit uit je zakken. Iets opsturen heeft héél weinig zin, de kans dat het de douane passeert is zo goed als nihil :-( Dat hadden ze me ook gezegd: van zo weinig mogelijk mee te brengen maar hier ter plaatse te kopen, zo ben ik ten eerste zeker dat het écht terecht komt én ten tweede steun ik de lokale economie. Toch merci!
@paps: don't worry: de pannen zijn super en anders koop ik ze wel hier voor een appel en een ei.

Gepost door: Julie | 01-08-10

@allen Dia del niño: 't kan geen toeval wezen, Julie is geboren in 1979, en dat was het "Jaar van het kind". Voor de 'curieuzeneuzen': je werd toen pas meerderjarig op je eenentwintigste, voor de borelingen van 1979 was dat dus het fabuleuze jaar 2000...

Gepost door: Luc | 01-08-10

@Julie 'k Weet niet of je in Paraguay een glimp hebt kunnen opvangen van het EK marathon in Barcelona, maar het was fascinerend. Wellicht niet toevallig dat een Zwitser won op dat vlak parcours. (Maar misschien haal ik me met zo'n amateurische bemerking de banbliksems van Mario over het hoofd).

Gepost door: paps | 01-08-10

met veel belangstelling je commentaren gelezen. Zeer goed geschreven. Proficiat voor je inzet ginder. Verzorg je gezondheid en hopelijk zien we je straks gezond en content terug op het werk. Patrick

Gepost door: patrick snoeck | 04-08-10

De commentaren zijn gesloten.