13-08-10

Paraguay... el país de los "días"

images.jpgWeekend alweer! Opnieuw een zalige week achter de rug met m'n kindjes maar veel kan ik daar niet over verklappen omdat het voorbereidingen waren voor volgende week (semana del niño) dus dat zullen jullie dan wel horen en nu helemaal in de stemming om naar Brazilië te vertrekken. Spannend! 'k Kreeg onverwachts nog gezelschap van Caroline, één van de andere Belgische AFS-ers, dus 'k ben content, met twee is altijd leuker reizen dan alleen. Om middernacht vertrekken we naar Foz do Iguazu (Brazilië) waar we morgenocthend toekomen en de hele dag gaan rondlopen, misschien zelfs even naar de Argentijnse kant van de cataratas (watervallen) gaan zien, een boottochtje doen enz... 's avonds nemen we dan bus/taxi naar Ciudad del Este (Paraguay) waar we overnachten in een leuk hotel met zwembad en hopelijk een warme douche en zondag komen we dan terug. 'k Kijk ontzettend uit naar dit weekend, zal heel erg leuk zijn hoop ik. Alleen schijnen er veel grote spinnen te zitten ginder tussen de rijke fauna en flora... 'k hoop dat die zodanig gaan verschieten van m'n blonde haar dat ze allemaal uit m'n buurt blijven brr... verslag volgt maandag of zo.

vlag.jpgNu wil ik via m'n blogje ook een beetje van de Paraguayaanse cultuur met jullie delen. En als er me op die zes weken tijd dat ik hier ben al iéts is opgevallen is dat ze hier ontzettend houden van "días". We hebben al vanalles gehad "día de la amistad" (dag van de vriendschap), "día del maestro" (dag van de leerkracht), "dia del libro" (dag van het boek) enz... Als ze iets kunnen verzinnen om te vieren, dan zullen ze dat ook doen. En ook nu zijn er de komende drie dagen, drie redenen om de feesten!  Bij deze doop ik Paraguay dus tot het land van de "días"! Morgen, 14 augustus is "día de la bandera", of de dag van de Paraguayaanse vlag. Het is de enige vlag ter wereld met een verschillende tekening op de voor- en achterkant. Hoera! Asunción is één grote bandera tegenwoordig, al schijnen dat nog naweeën te zijn van het WK voetbal waarin Paraguay HEEL TEN ONRECHTE het onderspit moest delven tegen Spanje (ziezo, dat hebben we dan toch nog es gezegd). Overal verschijnt de nationale driekleur: vlaggen, mutsen, kleren, je kan het zo zot niet bedenken. Maar goed. Viva la bandera, morgen dus. Overmorgen, 15 augustus, is "día de Asunción", omdat deze hoofdstad precies 473 jaar geleden werd opgericht, toen nog onder de benaming "Nuestra Señora Santa Maria de la Asunciùon". Aangezien ik die naam ook niet graag op enveloppen zou schrijven versta ik heel goed waarom ze dat hebben ingekort, LOL. Anyway, deze stad telt ongeveer 650.000 inwoners, meer dan 1,5 miljoen als je de buitenwijken meerekent. Ze werd, net als Rome, opgericht op 7 heuvels en telt 65 wijken of "barrio"s (waaronder de Barrio Jara, waar ik woon, of de barrio chacarita (Ricardo Brugada) waar ik werk). Een bruisende, levendige stad, die terecht wordt gevierd! Hoera! En dan komen we bij 16 augustus, of "día del niño", een feestdag die qua belangrijkheid de día de la amistad benadert en waarop alle kindjes in de bloemetjes worden gezet. Wij gaan dat ook doen in ons schooltje, al maken wij er een "semana del niño" van (week van het kind) met elke dag bijzondere activiteiten op het programma waarover ik dus nu nog lekker niets zeg. Maar 'k kan wel verklappen dat het voor mij héél leuk is dat deze week samenvalt met mijn laatste werkweek. Zullen mooie herinneringen zijn! Is het dan gedaan? Maar nee, deze maand hebben we ook nog de dag van het guarani (de andere landstaal) en de dag van de indianen, om maar iets te zeggen....

Gisterennamiddag ging ik even op uitstap met mijn gastouders... we staken de puente remanso over de río Paraguay (indrukwekkend) over en reden zo de Chaco binnen. Da's het westelijke deel van Paraguay, ten westen van de rio Paraguay, waar de grond niet rood maar wit is en er ongelofelijk veel palmbomen zijn Een héél ander landschap dan wat ik tot nu toe van Paraguay had gezien. Ongelofelijk veel zand en stof op de banen. De rest van de dag knarsten m'n tanden van 't zand in m'n mond.  Nog kleinere huisjes. Nog meer paard en kar in plaats van auto's en zowaar... koeien in 't midden van de baan. Heel indrukwekkend allemaal. We stopen even bij het water ook om wat foto's te nemen... o.a. van een visser op de rivier(hoewel ik me afvraag waarom hij in hemelsnaam vist want er is hier bijna geen vis te eten in Py) en van de fabriek waar ze metalen tonnen maken. Nee, de lens van mijn camera was niet vuil, er vloog gewoon ongelofelijk veel stof en zand rond,zoals altijd hier.

550.jpg
fabriek.jpg
EN NU???? NAAR BRAZILIË!!!!

20:21 Gepost door Julie in Asuncion | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Hihi, 15 augustus vieren we hier ook hoor: Nuestra señora santa de Asuncion is in belgentaal OLV ten hemelopneming ofte Hemelvaart - Vive Marie voor de Gentenaars :-D Maar al die andere dagen die hebben we niet. Véél plezier in Brazilië !

Gepost door: mams | 13-08-10

Hihi, 15 augustus vieren we hier ook hoor: Nuestra señora santa de Asuncion is in belgentaal OLV ten hemelopneming ofte Hemelvaart - Vive Marie voor de Gentenaars :-D Maar al die andere dagen die hebben we niet. Véél plezier in Brazilië !

Gepost door: mams | 13-08-10

dias ... is bij ons ook wel gekend als "Maria klimop" en in Antwerpen maken ze daar zelfs een commercïële moederdag van (die willen gewoon 2 keer bloemen ;-)

Veel plezier nog op je laatste werkweek ! (En daarna zal 't aftellen wel rap gaan)

Gepost door: jogginggirl | 13-08-10

De commentaren zijn gesloten.